Çeki Demiri Elektirik Tesisatı

Çeki demiri elektrik tesisatı çeşitleri hakkında bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Çeki demiri elektrik tesisatı, römork veya karavanınızım sinyalizasyon sistemini çalıştırmak ya da aracınızdan elektrik sağlamak amacıyla kullanılır. Elektrik tesisatları soket tipine göre 7 pin ve 13 pin olmak üzere iki çeşittir. Bağlantı türüne göre de modüllü, modülsüz ve orjinal tesisat olmak üzere 3 çeşittir. Her tesisatın kendine göre avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu yazının devamında her çeşit tesisatın detaylarına değineceğiz.

Soket Tipine Göre Çeki Demiri Elektrik Tesisatları;

1. 7 Pin Elektrik Tesisatı:

Günümüzde en yaygın kullanılan soket tipidir. Sadece sinyalizasyon sistemini çalıştırmak için kullanılır. Araçtan römorka ayrıca elektrik iletmez. Pin bağlantı standardı ISO 1724 'tür. Tesisat montajı yapılırken bu standarda göre yapılır ve montaj sonrası test cihazıyla bağlantılar test edilir.

  1. Sol Sinyal

  2. Arka Sis Lambası

  3. Şase

  4. Sağ Sinyal

  5. Sağ Park Lambası

  6. Fren Lambası

  7. Sol Park Lambası

2. 13 Pin Elektrik Tesisatı:

13 pin elektrik tesisatının en büyük farkı römork veya karavanınıza elektrik gönderebilmesidir. Güneş enerji sistemlerinin yaygınlaşması ile birlikte bu ihtiyaç azaldığından kullanımı da azalmıştır. Bağlantı Standardı ISO 11446' dır.

  1. Sol Sinyal

  2. Arka Sis Lambası

  3. Şase (1-8 Arası Pinler İçin)

  4. Sağ Sinyal

  5. Sağ Park Lambası

  6. Fren Lambası

  7. Sol Park Lambası

  8. Geri Lambası

  9. +12V Kalıcı Hat

  10. +12V Ateşleme Hattı

  11. Şase (10 Numaralı Pin İçin)

  12. Boş

  13. Şase (9 Numaralı Pin İçin)

Bağlantı Türüne Göre Çeki Demiri Elektrik Tesisatları;

1. Modülsüz Elektrik Tesisatı:

Bağlantı soketine bağlı kablo uçlarının doğrudan aracın arka lambalarının hattına bağlandığı bağlantı türüdür. Bağlantı için aracınızın kabloları kesilmez görselde mavi görünen klipsler ile ayrı bir hat çekilir. Aracınızda herhangi bir sinyal aktif olduğunda aynı hat üzerinden elektrik sokete aktarılır. Ampülleri led olmayan araçlar için uygundur. Led lambalara sahip özellikle yeni araçlarda bu bağlantı türü uygun değildir.

Led lambalar, diğerlerine kıyasla çok daha az akım çekerler. Aracın üzerindeki kablolama da bu küçük akım değerlerine göre üretilir. Römorkunuzun soketini böyle bir yöntemle bağlarsanız. Aynı hat üzerinden çok daha yüksek akım çekeceğinden aracınız muhtemelen arıza ışığı yakacaktır. Bu tür durumlarda modüllü ya da orjinal tesisat tercih etmeniz gerekmektedir.

Firmamız, çeki demiri montajı ve projelendirme hizmetleri konusundaki deneyimi, TSE standartlarına uygunluk, uzman ekibi ve müşteri memnuniyetine odaklanmış yaklaşımıyla sizlere güvenilir bir hizmet sunmaktadır. Sorularınız, talepleriniz veya detaylı bilgi için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin

Her zaman güvenli sürüşler dileriz!

Tel: 0551 166 02 84

E-Posta: info@nsmmuhendislik.com

2. Modüllü Elektrik Tesisatı:

Modüllü tesisat bağlantı türünde sokete bağlı kablo uçlarının girişi özel bir modüle bağlanır (Modül görselde kırmızı ile işaretlenmiştir). Yine aynı modüle aracın arka lambalarından gerekli tüm sinyalizasyon hattından kablolar bağlanır. Son olarak aracı aküsünden modüle +12V DC hattı sigorta bağlanarak çekilir.

Bu bağlantı türünde sokete giden elektrik, aracın arka lamba hattından gelmez. Doğrudan aküden gönderilir. Araç lambalarına yapılan bağlantı sadece hangi sinyallerin aktif olduğunun tespiti içindir. Modül bu tespiti yapar ve aküden aldığı enerjiyi soketin ilgili pinine gönderir.

Enerjiyi araç tesisatından bağımsız taşıdığı için araçta herhangi bir arıza ışığına sebep olmaz. Tek olumsuz yanı fiyatının modülsüz tesisata göre yüksek olmasıdır.

2. Orjinal Elektrik Tesisatı:

Araca göre özel olarak üretilen tesisatlardır. Araçta bulunan sokete takılarak montajı yapılır. Montaj sonrası yetkili serviste aktivasyon yapılması gerekmektedir.

Bu tür tesisatlarda tesisata giriş yapıldığında araç römork taşıdığını bilir ve ona göre motor ve şanzımanın kontrolünü yapabilir. Çoğu araçta römork veya karavan çekildiğini gösteren gösterge de bulunmaktadır. Bu gösterge de çekme sırasında aktif olur.

En güvenilir tesisat türüdür. Dezavantajı ise en pahalı tesisat olmasının yanı sıra tedariğinin de zor olmasıdır.